previous arrow
next arrow
Slider

VIGYÁZZANAK AZ UTAKON – BEINDULT AZ ŐZEK PÁRZÁSI IDŐSZAKA

9 hasznos tanács a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtól.


Beindult az őzek párzási időszaka, mely július második felétől augusztus közepéig tart. Ilyenkor az őzek sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek, mint máskor, emellett napközben is sűrűbben mozognak, így nem árt felkészülni a gyakoribb megjelenésükre.

Fontos tudnivaló, hogy nemcsak azokon a helyeken lehet a közutakon a felbukkanásukra számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is. Különösen azokon az útszakaszokon kell óvatosabban vezetni, ahol az út mentén sűrű a bozótos, az aljnövényzet, emiatt nem lehet jól belátni. Ráadásul, ahol egy őz felbukkan ebben az időszakban, ott gyaníthatóan egy másik is követni fogja.

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 9 tanácsát a vadbalesetek megelőzésére:

Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 km/h helyett mérsékeltebb sebességgel halad, jóval több ideje lesz reagálnia egy esetlegesen hirtelen felbukkanó vadra.
Ne mobilozzon! Ha másra figyel, lassabban tud reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban.
Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
Tudjon róla, hogy szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.
Tartson nagyobb követési távolságot! Az elöl haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.
Folyamatosan figyelje az út két oldalát! Vezetés közben az ember hajlamos elmerengeni – különösen éjszaka egy kihalt úton.
Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.

De mi is a teendő, ha vadat gázolunk?

– Először is mindent meg kell tenni a további balesetek elkerüléséért. Amennyire lehet, félre kell állni az útból, felkapcsolni az elakadásjelzőt, és az autó mögött a szükséges távolságba kitenni a fényvisszaverő háromszöget.

– Azonnal értesíteni kell a rendőrséget és a helyileg illetékes vadásztársaságot.

– A helyszínelők rögzítik a nyomokat, fényképfelvételeket készítenek a helyszínen, felveszik a járművezető adatait, egyúttal megpróbálják megállapítani, hogy a KRESZ szerint közlekedett-e a sofőr, valamint, hogy jelzi-e tábla a vadveszélyt. (Mindez a sofőr biztosítójának lesz fontos az ilyen baleseteknél.)

– Az ütközést követően elpusztult, vagy haldokló vadállatot ne próbálja meg lehúzni az úttestről. Lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat. Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!