previous arrow
next arrow
Slider

A GYALOGOS BALESETEK MEGELŐZHETŐEK!

A gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői. A balesetek elkerülése érdekében figyeljünk oda rájuk!

Ősszel és télen a közúti közlekedést befolyásoló viszonyok, az időjárási, a látási és az útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. Ennek megfelelően javasoljuk, hogy vezessenek körültekintőbben, óvatosabban és lassabban!

A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti és autóbusz pályaudvarok környezetében, a gyalogos átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények (tanintézetek, sportlétesítmények, nyugdíjas otthonok) közelében.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket!

 

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság néhány jó tanácsát a gyalogos balesetek megelőzése érdekében:

 

  • Az átkelés során számoljanak mindig azzal, hogy a járművek féktávolsága jelentősen megnőhet a hőmérséklet csökkenése, a leesett csapadék, és az útviszonyok kedvezőtlen megváltozása miatt.

 

  • Az útkereszteződéseket biztonságos sebességgel kell megközelíteni! Úgy válasszák meg a járművük sebességét, hogy eleget tehessenek elsőbbségadási kötelezettségüknek!

 

  • Győződjenek meg mindig arról, hogy az elsőbbséget megkapták- e, és adott esetben tudjanak akár lemondani is arról!

 

  • Egy-egy település útkereszteződésében ne rutinból, hanem mindig körültekintően és figyelmesen vezessenek!

 

  • Lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni!

 

  • Lakott területen kívül, éjjel, vagy korlátozott látási viszonyok esetén számítani kell fényvisszaverő mellényt nem viselő gyalogos, vagy kerékpáros közlekedésére!

 

  • A kijelölt gyalogos átkelőhelyen – amennyiben nincs kerékpáros átvezetés -, csak gyalogosan szabad átkelni, amennyiben kerékpárral közlekednek, le kell szállniuk róla, és azt tolva kell áthaladniuk az út túloldalára!

 

Ne feledjék, a közlekedési szabályok betartása, a tolerancia és az odafigyelés mindannyiunk közös érdeke!